Hoe zorg ik; veelgestelde vragen

Wat doe je als je iets merkt, maar de ander ontkent?
Dan kan je toch naar de huisarts van je partner/ ouder en deze kan een verwijzing schrijven naar het DOC-team. Men komt dan thuis langs met twee mensen: een arts en een verpleegkundige (of psycholoog). De arts onderzoekt de persoon lichamelijk en vraagt allerlei vragen, de verpleegkundige (of psycholoog) gaat even apart zitten met de familieleden, als dit bij het eerste bezoek kan. Soms zijn er meer bezoeken nodig om het goed uit te zoeken.

Mijn ouders ontkennen beide, ook nu de diagnose is verteld (één week geleden); Wat nu? 
Forceer niets. Wanneer mensen namelijk heel slecht nieuws horen, moet dit even bezinken. Het leven staat tenslotte overhoop en ontkennen hoort daar bij. Maar wanneer dit te lang duurt, moet je toch met elkaar in gesprek gaan.

Wat doe je als iemand erg agressief is?
Dit vroeg iemand wiens familielid in alle toonaarden ontkent dat er iets aan de hand is, maar vooral naar naaste familieleden agressief is. Dan kun je voor jezelf hulp zoeken! Het DOC-team komt ook bij mensen thuis die er zelf niet om vragen om te onderzoeken wat er aan de hand is. Ondertussen kunnen familieleden voor zichzelf ondersteuning krijgen in hoe ermee om te gaan.

Hoe kun je als partner het best reageren op agressie van je (in dit geval) vrouw? 
Probeer rustig te blijven. Woorden zelf maken vaak bij iemand die dementeert geen indruk meer (zij begrijp ’t vaak niet meer), maar wel de toon waarop je iets zegt. Als je iets rustig zegt, zal de ander ook rustiger reageren. De bezoeker lichtte ook toe dat hij probeert zijn vrouw af te leiden, wat vaak wel lukt.

Een partner heeft kort geleden te horen gekregen dat hij dementie heeft (Alzheimer), maar hij reidt nog wel auto. Mag dat?
Als een arts de uitslag Dementie geeft, dan moet hij (is wettelijk) zeggen dat iemand geen auto meer mag rijden. In de praktijk is dit soms ingewikkeld, omdat de vrouw bijvoorbeeld geen rijbewijs heeft. Korte stukken gaan dan bijvoorbeeld nog best goed. Ook kan autorijden heel gevoelig liggen, omdat dit ook een stuk vrijheid en eigenwaarde geeft. Doe het in ieder geval in overleg en schuw het onderwerp niet! In Haarlem is het mogelijk om een rijvaardigheidstest te laten doen bij het CBR. Deze moet wel zelf betaald worden.

Mijn vader wil autorijden, mag dat?
Degene die de diagnose stelt, moet vertellen dat autorijden niet meer mag (is wettelijk verplicht). In de praktijk ligt dit dus vaak heel gevoelig, vooral bij mannen en als de vrouw niet auto rijdt. Je geeft tenslotte een stuk van je vrijheid op. Een bezoeker vertelt: je moet anticiperen hierop, bijvoorbeeld door als kind altijd met je eigen auto te gaan. Dat geeft minder discussie over wie mag rijden.

Hoe zit het met veiligheid en een scootmobiel bij mensen die dementeren? 
Dit kan ook gevaarlijk zijn. Het is een apparaat dat iemand niet (meer) goed kan bedienen. Maar kijk eerst in hoeverre iemand het nog kan en zelf wil.

Goede informatie over vertegenwoordiging voor uw familie of naaste?
Op de website www.goedvertegenwoordigd.nl vindt u uitgebreide informatie!
lees meer »
Open Inloop de Ontmoeting
Programma voor juni, juli en augustus 2014
lees meer »
Bekijk de Alzheimer Experience!
Ervaar de wereld van de Alzheimer patiënt met de online film Alzheimer Expe...
lees meer »