Wie biedt hulp; veelgestelde vragen

Hoe gaat alles in zijn werk als iemand alleen woont? Die zal zelf niet om hulp vragen...
Als een ouder alleen woont en je merkt als kind (of buren) dat er ‘iets niet pluis’ is, dan kun je contact opnemen met de huisarts van diegene. Huisartsen verschillen soms in hun aanpak, maar ze kunnen altijd verwijzen naar het DOC-team. Medewerkers van het DOC-team komen dan bij de persoon langs voor onderzoek en praten ook met familieleden om van hen te horen wat er allemaal speelt.

Waar kan ik als mantelzorger terecht bij beginnende dementie? Mijn man is erg vergeetachtig.
U kunt terecht bij verschillende adressen:
1. De mantelzorgconsulent van MaatjeZ. Zij kan het verhaal van mevrouw aanhoren en een luisterend oor bieden en adviseren hoe ermee om te gaan.
2. Er zijn allerlei informatieavonden waar mevrouw ook anderen treft die met een soortgelijke situatie zitten: de Alzheimercafés in Castricum en IJmuiden en ‘Contactkring Dementie’ in Beverwijk.
3. Er zijn cursussen speciaal voor mantelzorgers van dementerenden. Deze worden gezamenlijk georganiseerd door Dijk en Duin, Socius Maatschappelijk Dienstverleners en Zorgbalans. Meer informatie: telefoon: 088-3580200

Hoe weet je dat je alleenstaande demente vader wel naar dagbehandeling gaat? 
Hij wordt daarvoor opgehaald. De kinderen wonen te ver weg om het te kunnen controleren. Je kan (via de casemanager) extra thuiszorg regelen. Dit heet ‘blokzorg’; dit is een langere tijd dat iemand van thuiszorg bij de alleenstaande thuis komt, bijvoorbeeld totdat hij wordt opgehaald voor dagbehandeling.

Helpt een casemanager ook met financiële zaken?
Ja, een casemanager kan ook met hele praktische zaken helpen, zoals geldzaken. Of voorlichting geven over wat men kan of moet regelen op het gebied van geld, als iemand bijvoorbeeld zelf niet meer goed met geld om kan gaan.

Hoe kunnen ouderen gewezen worden op hulp bij dementie?
Ouderen ook kunnen hulp krijgen via vrijwilligers die een ‘preventief huisbezoek’ afleggen aan alle oudere bewoners van een bepaalde gemeente. Elke gemeente in deze regio levert deze dienst, soms verschillende ze in:
- vanaf welke leeftijd een inwoner een preventief huisbezoek krijgt.
- of men moet aangeven of men het bezoek op prijs stelt of niet.

Goede informatie over vertegenwoordiging voor uw familie of naaste?
Op de website www.goedvertegenwoordigd.nl vindt u uitgebreide informatie!
lees meer »
Open Inloop de Ontmoeting
Programma voor juni, juli en augustus 2014
lees meer »
Bekijk de Alzheimer Experience!
Ervaar de wereld van de Alzheimer patiënt met de online film Alzheimer Expe...
lees meer »