Wat is dementie; veelgestelde vragen

Is vergeetachtigheid normaal als je ouder wordt (ik ben al 83 jaar)? 
Ja, vergeetachtigheid wanneer je ouder wordt, is heel normaal en betekent niet dat je dement wordt.

Ik ben al op leeftijd (80) en heb al voor verschillende mensen moeten zorgen, ook mijn broer is dement. Hoe weet ik ‘wanneer ik aan de beurt ben’?
Of iemand dement wordt of niet, is helaas helemaal niet bekend. Wanneer u zich zorgen maakt, kunt u zich altijd laten onderzoeken door de huisarts of door een specialist van de Geheugenpolikliniek of het DOC-team (DOC=Dementie Onderzoek en Casemanagement). Maar zolang je hardop afvraagt of het goed gaat, word je (over het algemeen!) juist nog niet dement. Mensen die écht vergeetachtig worden, gaan zich anders gedragen. Zij worden over het algemeen juist stiller en zeggen dit juist niet hardop, of ontkennen dat er iets aan de hand is. Uw huisarts (en gastvrouwen/heren in het Alzheimer Café) weten de adressen van de specialist.

 

Ga je uiteindelijk dood aan dementie? 
Nee, dementie is nooit de doodsoorzaak, maar bijvoorbeeld een beroerte of hartfalen.

 

Mag je op basis van alléén lichamelijk onderzoek, zónder het verhaal van de patiënt en familieleden, ook de diagnose dementie stellen? 
Nee, je moet altijd beide doen: de patiënt en familieleden bevragen én lichamelijke onderzoeken verrichten.

Kun je dementie met medicijnen stoppen?
Nee, soms verbetert de concentratie door medicijnen, maar nooit het geheugen. Daardoor kun je het proces soms wat vertragen, maar dementie is niet te genezen.

Wat is nou eigenlijk de oorzaak van dementie? 
Dat weet men nog
niet. Men heeft wel verbanden gevonden bijvoorbeeld, erfelijkheid en suikerziekte en de kans op dementie, maar men weet niet waaróm dementie ontstaat.

Wat heb ik eraan, als ik weet dat ik dementie heb? 
Dan kan iedereen er goed rekening mee houden! Men kan zich laten begeleiden door een ‘casemanager’. Men kan zichzelf voorbereiden op keuzes die er mogelijk aankomen, zoals dagopvang, nachtopvang of later opname in een verpleeghuis. Je kan daarmee een crisis voorkomen, bijvoorbeeld wanneer de partner ziek wordt en niet meer kan zorgen. Je kunt praktische zaken beter regelen, zoals geldzaken wanneer iemand bijvoorbeeld zijn pincode niet meer weet.

Goede informatie over vertegenwoordiging voor uw familie of naaste?
Op de website www.goedvertegenwoordigd.nl vindt u uitgebreide informatie!
lees meer »
Open Inloop de Ontmoeting
Programma voor juni, juli en augustus 2014
lees meer »
Bekijk de Alzheimer Experience!
Ervaar de wereld van de Alzheimer patiënt met de online film Alzheimer Expe...
lees meer »