Wat betekent zorgen voor een ander voor uzélf?

Aandacht

Wanneer u zorgt voor een dementerende naaste zult u merken dat veel aandacht uitgaat naar die persoon. Toch is het net zo belangrijk dat u aandacht krijgt. Als u niet lekker in uw vel zit, is dat niet alleen voor degene voor wie u zorgt onprettig, maar vooral voor uzelf. Daarom is het belangrijk dat u weet wat u te wachten staat.

Verlies

Net als de persoon met dementie wordt u geconfronteerd met een sluipend en steeds groter wordend verlies. U verliest namelijk heel geleidelijk het contact met een dierbare. Omdat u aan de dementerende verbonden bent, hebt u nauwelijks tijd en ruimte om dit verlies te verwerken. Daardoor kunnen gevoelens ontstaan van boosheid, onmacht of ongeduld. Met deze gevoelens kunt u vervolgens niet terecht bij degene die dementeert. Die reageert vaak helemaal niet zoals u zou verwachten, maar vertoont vreemd en bizar gedrag.  Het is goed mogelijk dat u zich alleen voelt staan in deze moeilijke situatie.

Isolement

Degene die dementeert raakt op een bepaalde manier geïsoleerd van de werkelijkheid, maar zelf kunt u in een isolement belanden. Vaak komt de verzorging alleen op u neer en dat kost veel tijd. U kunt daardoor minder deelnemen aan sociale activiteiten. Misschien moet u uw baan (gedeeltelijk) opgeven. Ook kan het moeilijk voor u zijn de dementerende alleen te laten. Schaamte over het gedrag van de dementerende persoon kan een rol spelen. Het gebeurt vaak dat het  juist de omgeving is die het contact met uw naaste gaat mijden – waardoor u eigenlijk ook gemeden wordt. Door de veranderende situatie kunnen zelfs meningsverschillen en ruzies in de familie ontstaan.

Ander leven

Als mantelzorger moet u de vaardigheid ontwikkelen om met iemand om te gaan die een onvoorwaardelijk beroep op u doet. In ruil daarvoor krijgt u maar weinig voldoening. U zult bijvoorbeeld niet zo snel ‘‘dankjewel’’ horen van de dementerende.  In plaats daarvan krijgt u een hele lading praktische problemen.  Hoe moet het bijvoorbeeld met de financiën? Misschien bent u minder gaan werken en betaalt u de huishoudelijke kosten voor de patiënt uit eigen zak. Lagere inkomsten en hogere uitgaven kunnen op den duur zwaar op u drukken.   Uw hele toekomst kan plotseling één groot vraagteken worden. Daar komen dan allerlei nieuwe gevoelens en gedachten bij waar u moeilijk mee om kunt gaan.

 

Goede informatie over vertegenwoordiging voor uw familie of naaste?
Op de website www.goedvertegenwoordigd.nl vindt u uitgebreide informatie!
lees meer »
Open Inloop de Ontmoeting
Programma voor juni, juli en augustus 2014
lees meer »
Bekijk de Alzheimer Experience!
Ervaar de wereld van de Alzheimer patiënt met de online film Alzheimer Expe...
lees meer »