Thuis wonen: welke zorg is er aan huis?..... Thuiszorg

Het zorgen voor iemand met dementie is zwaar. Er is veel hulp mogelijk in de thuissituatie! Door hulp te accepteren en in te schakelen kunt u veel tijd en energie besparen.

Hieronder vindt u een opsomming van de diensten van de Thuiszorg:

Hulp bij het huishouden
U kunt hulp krijgen in het huishouden bij klussen zoals wassen, strijken, stofzuigen en ramen lappen. 
- De huishoudelijke hulp werkt meestal bij een thuiszorgorganisatie. 
- U hebt een WMO-indicatie van de gemeente nodig voor deze dienst. Informatie over de WMO-indicatie vindt u in Hoe moet je zorg aanvragen en wie betaalt de kosten?- u kunt er ook voor kiezen om een particuliere hulp in te schakelen, u betaalt dan de kosten zelf. 

Voor alle hieronder vermelde diensten van de thuiszorg heeft u een CIZ-indicatie nodig en betaalt u afhankelijk van uw inkomen een eigen bijdrage. 
Informatie over de CIZ-indicatie vindt u in Hoe moet je zorg aanvragen en wie betaalt de kosten?

Persoonlijke verzorging
Bij persoonlijke verzorg ing gaat het om hulp bij algemene dagelijkse verrichtingen zoals aan- en uitkleden, in- en uit bed gaan, eten en drinken, wassen, het aantrekken van steunkousen of het aanbrengen van een gehoorapparaat. Welke zorg nodig is hangt af van wat de betrokkene zelf nog kan en wil én wat de mantelzorger wil en kan doen.

Verpleging
Een wijkverpleegkundige helpt mensen met lichamelijke gezondheidsproblemen onder meer met wondverzorging, medicijnen klaarzetten of toedienen of (leren)
geven van injecties.

Nachtzorg
Een verzorgende of verpleegkundige biedt ‘s nachts hulp thuis. Er zijn verschillende varianten: 1. Kortere handelingen zoals het in- en uit bed helpen, toiletgang
en het geven van medicijnen, het verschonen van incontinentiemateriaal en controlemomenten voor dementerenden. 2. Bij ‘geplande nachtzorg’ bezoeken verzorgenden de klant op één of meer afgesproken tijdstippen in de nacht. 3. In sommige gevallen worden ook waak- of slaap-diensten verzorgd. Dit zijn diensten waarbij een ver-zorgende of verpleegkundige de hele nacht bij de klant thuis aanwezig is.

Meer informatie vindt u op de pagina's Adressen of Begrippenlijst.

Goede informatie over vertegenwoordiging voor uw familie of naaste?
Op de website www.goedvertegenwoordigd.nl vindt u uitgebreide informatie!
lees meer »
Open Inloop de Ontmoeting
Programma voor juni, juli en augustus 2014
lees meer »
Bekijk de Alzheimer Experience!
Ervaar de wereld van de Alzheimer patiënt met de online film Alzheimer Expe...
lees meer »