Wat zijn de oorzaken?

Als er dementie is vastgesteld, is het belangrijk te achterhalen wat de oorzaak daarvan is. Soms veroorzaakt bijvoorbeeld een depressie dementieachtige verschijnselen. Met behandeling van de depressie klaart de dementie dan op. Zie ook: verschil tussen vergeetachtigheid en dementie.

Veel andere oorzaken van dementie zijn echter niet te genezen. De werking van de hersenen wordt namelijk ongeneeslijk aangetast.

Werking van het brein 

De hersenen zijn het belangrijkste deel van het centrale zenuwstelsel. Ze zijn  de stuurkamer van het denken en doen. Onze hersenen zijn opgebouwd uit ongeveer 100 miljard zenuwcellen. Via lange uitlopers staan zenuwcellen met elkaar in verbinding. Een enkele zenuwcel kan duizenden uitlopers hebben.

Zeuwcellen kunnen via hun uitlopers met elkaar communiceren. Dit doen ze door middel van elektrische signalen.

Dementie

Bij dementie worden de uitlopers korter of verdwijnen ze zelfs. Daardoor zijn de zenuwcellen niet goed meer in staat om met elkaar te communiceren. Naarmate de ziekte vordert, gaan niet alleen de uitlopers, maar ook de zenuwcellen zelf verloren.

Zenuwcellen zijn, in tegenstelling tot andere cellen in ons lichaam, niet in staat zich door deling te vermenigvuldigen. Eenmaal afgestorven wordt een Zenuwcel niet meer vervangen.  De schade die ontstaat door het afsterven van zenuwcellen is dus onherstelbaar.

 

Goede informatie over vertegenwoordiging voor uw familie of naaste?
Op de website www.goedvertegenwoordigd.nl vindt u uitgebreide informatie!
lees meer »
Open Inloop de Ontmoeting
Programma voor juni, juli en augustus 2014
lees meer »
Bekijk de Alzheimer Experience!
Ervaar de wereld van de Alzheimer patiënt met de online film Alzheimer Expe...
lees meer »