Ik ben vergeetachtig, word ik nu dement?

Ik ben vergeetachtig, word ik nu dement?

Een veel gestelde vraag is: ‘Ik ben zo vergeetachtig: word ik nu dement?’ Vergeetachtigheid kan vele oorzaken hebben. Dus denk niet te snel dat u dement wordt! Bovendien verschilt dementie duidelijk van ‘gewone’ vergeetachtigheid.

Verschillen tussen vergeetachtigheid en dementie. 

Vergeetachtigheid is iets waar bijna iedereen last van heeft. Dementie daarentegen komt veel minder vaak voor. Maar waarop moet men nu letten om na te gaan of sprake is van dementie of van normale vergeetachtigheid?

  • Gewone geheugenklachten zijn minder ernstig. Bij gewone vergeetachtigheid gaat het om details, bijvoorbeeld niet meer precies weten wie u allemaal hebben gefeliciteerd met uw verjaardag. Iemand met dementie kan vergeten dat hij zijn verjaardag heeft gevierd, vergeet de hele situatie.
  • Bij vergeetachtigheid weet u het wel, maar u kunt er niet opkomen. Een naam kan later weer te binnen schieten en u herkent de naam feilloos als iemand anders die noemt. Dat betekent dat de naam wél in het geheugen was opgeslagen, maar moeilijk kon worden teruggevonden. De herkenning is dus wel normaal. Bij dementie is het alsof de informatie helemaal uit het geheugen verdwenen is, waardoor herkenning onmogelijk is.
  • Bij vergeetachtigheid kunt u nog nieuwe informatie opnemen, al gaat het misschien wat langzamer en kost het meer moeite dan vroeger. Bij dementie komt er weinig of geen nieuws meer in het geheugen omdat het leervermogen steeds verder afneemt.
  • De dementerende vergeet ook wat hij eerder wél wist, de namen van de kinderen, maar bijvoorbeeld ook hoe je een boterham moet smeren.
  • Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan zijn eigen huishouden doen, de financiën regelen of ergens naar toe reizen. Bij dementie zal dit al gauw te moeilijk blijken
  • Bij vergeetachtigheid spelen er andere oorzaken, bijv. ouderdom, stress, geneesmiddelen, voeding, ziekten. Bij dementie is de oorzaak een defect in de hersenen en zijn de oorzaken niet te genezen.

Meer informatie

U kunt meer lezen over het geheugen en dementie op de website van Alzheimer Nederland

Goede informatie over vertegenwoordiging voor uw familie of naaste?
Op de website www.goedvertegenwoordigd.nl vindt u uitgebreide informatie!
lees meer »
Open Inloop de Ontmoeting
Programma voor juni, juli en augustus 2014
lees meer »
Bekijk de Alzheimer Experience!
Ervaar de wereld van de Alzheimer patiënt met de online film Alzheimer Expe...
lees meer »